
Forsycja (Forsythia) – kwiat
Forsycja to krzew powszechnie rosnący na terenie Europy, Azji i Ameryki Północnej, należy do rodziny oliwkowatych. Rośnie dziko ale i w przydomowych ogródkach głównie dla celów ozdobnych.
Zakwita w kwietniu jeszcze przed pojawieniem się listków. Kwiaty i owoce oraz kora forsycji to cenny surowiec zielarski.
Forsycja znalazła się w zielarstwie dzięki zawartości flawonoidów, lignanów i saponin.
Te niepozorne żółte kwiatki są rekordzistami co do zawartości rutyny, bo zawierają jej aż 1 %.
Ziołowe przetwory z kwiatów forsycji obniżają poziom glukozy we krwi, są moczopędne, uspokajają, działają rozkurczowo, przeciwzapalnie i przeciwalergicznie.
Zastosowane w kosmetykach opóźniają procesy starzenia.
Pepisy na forsycjowe przetwory znajdziecie na blogu Aga Radzi