
Aronia – soki, dżemy i herbata
Aronia czarnoowocowa (Aronia melanocarpa) jest krzewem sprowadzonym z Ameryki Północnej, z powodzeniem uprawiana też w Rosji i na Ukrainie – w Polsce od kilkunastu lat. Lecznicze są owoce aronii, które zbiera się w momencie, gdy są dobrze wybarwione, czyli czarne. Owoce można przez kilka dni przechowywać w skrzynkach i nie ulegną zepsuciu ze względu na wysoką zawartość garbników – związków, które stoją na straży czystości. To wymiatacze pasożytów i bakterii. To jest dopiero początek dobrych wieści – aronia ma dla nas spory zapas witamin i mikroelementów oraz antocyjany – barwnik w skórce, który wpływa korzystnie na utrzymanie nazej młodości, a więc zajmuje się wymiataniem wolnych rodników. Ten wspaniały skład powoduje, że aronia pomaga uszczelnić naczynia krwionośne, obniża ciśnienie (uwaga niskociśnieniowcy), przyspiesza przemianę materii, dezynfekuje przewód pokarmowy, a witamina P (niacyna) wykonuje dalszą pożyteczną dla nas pracę. Jak przygotować przetwory, by nie stracić cennych składników – w artykule o aronii
Małgosia/Ziołowa Wyspa
Comments are closed.
Powiem ptakom, żeby poczytały ten artykuł. Wyjadły mi aronię, zanim się zrobiła czarna! Uwielbiam ten smak, najlepiej w duecie z jabłkiem.