
Konfitura z kaliny
Kalina koralowa Viburnum opulus – to krzew dorastający do 4 m wysokości. Rośnie w całej Europie, na terenach wilgotnych, na brzegach lasów. W narodach słowiańskich jest silnie związana z wierzeniami i zwyczajami, pojawia się jako motyw pieśni, symbolizuje młodość, niewinność, nieśmiertelność. Surowcem zielarskim jest kora, kwiat i owoce. Kalina koralowa jest rośliną chronioną, korę pozyskuje się tylko z 2-3 letnich gałązek, nie wolno okorywać żywych drzew.
Kora posiada działanie silnie rozkurczowe, przeciwkrwotoczne i ściągające. Działa rozkurczowo w obrębie mięśni gładkich miednicy, ogranicza ryzyko poronienia. Napar z kory kaliny będzie działał też uspokajająco, zwłaszcza po dniu pełnym nie tylko pracy, ale i emocji. Wywar z kory stosuje się przy bolesnym miesiączkowaniu, w nadmiernym krwawieniu w czasie menstruacji i menopauzy, przy skłonnościach do poronień.
Kwiat kaliny koralowej stosuje się w lecznictwie ludowym jako środek przyspieszający trawienie i napotny – w źródłach rosyjskich.
Czemu mogą nam służyć owoce kaliny? W lecznictwie ludowym konfitura z kaliny jest uznawana jako dobry środek na przeziębienia powiązane z kaszlem i bóle głowy wywołane nadciśnieniem. Zapraszam do artykułu z przepisem na konfiturę z kaliny
Małgosia/Ziołowa Wyspa
Comments are closed.
W tamtym roku leczyłam moją rodzinkę przetworami z kaliny. Nie wierzyłam opisom, że tak piękne owoce mają taki specyficzny zapach dopóki sama nie spróbowalam :). Jednak walory lecznicze są tak duże, że warto wytrzymać tę małą niedogodność, przewietrzyć mieszkanie, zatkać nos… pozdrawiam.
Można mieć kuchnię na podwórku, to znacznie upraszcza procedurę.