skip to Main Content
Jak Zrobić Mąkę Z żołędzi

Jak zrobić mąkę z żołędzi

Mąka z żołędzi nie zawiera glutenu, jest za to bogata we właściwości odżywcze. Zawiera skrobię, sporo białka i dużo jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Żołędzie zawierają dużo magnezu i potasu. (USDA database)

Mąka żołędziowa może być dodawana do wypieków w proporcji 1:2 do innych rodzajów mąki (czyli 1/3 całości). W czasach głodu pieczono placki z czystej mąki żołędziowej, ale raczej polecam używać skromniej, mąka żołędziowa jest bardzo ciężka, a smak wyjątkowo intensywny.

Instrukcja, jak wykonać mąkę z żołędzi.

Chleb żołędziowy

Niesamowite ciasto żołędziowo-kasztanowe

Ciasteczka Rumcajsa

 

Pozdrawiam
Gosia z Trochę Innej Cukierni

Gosia K-D

Autorka książek kulinarnych o roślinach jadalnych: "Pyszne chwasty", "Jadalne kwiaty", "Smakowite drzewa", "Różane przepisy".
Laureatka AIG Prix Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej.
Doktor biochemii, wykładowca akademicki.

Back To Top