">
liście chrzanu

Liście chrzanu – chipsy

Najnowsze wiadomości z kuchennego frontu: liście chrzanu nadają się do produkcji zielonych czipsów! 
Podobnie do tych jarmużowych (obie roślinki należą zresztą do jednej rodziny kapustowatych, mojej ulubionej przecież), liście chrzanu należy rozedrzeć na mniejsze kawałki, wetrzeć w nie odrobinę marynaty (kilka kropli oleju, octu jabłkowego lub cytryny, sól, ewentualnie odrobinę miodu, sosu sojowego i sezamu) i wysuszyć na wiór w 100 stopniach C, 5-10 minut. Nadają się na samodzielną przekąskę, można pokombinować i użyć jako elementu większej potrawy.

Ola domowa

Liście chrzanu – chipsy
5 głosów, średnia: 5.00 (wynik: 99%)

Dzikich roślin poszukuje w Danii, podpatruje kopenhaskich kucharzy. Wędzi dymem z pokrzywy, zalewa octem bratki i stokrotki. Marzy się jej spiżarnia z miejscem na wszystkie słoje i butle, które regularnie wypełnia nowymi mieszankami.