skip to Main Content
Koniczyna Biała.

Koniczyna biała.

Koniczyna biała, inaczej rozesłana (Trifolium repens) (informacje o koniczynie czerwonej znajdziecie pod nr 41) – jadalne są wszystkie części rośliny. Listki zawierają sporo białka, jak na roślinę zielną, po ugotowaniu są bardzo pożywne. Uwielbiane przez pszczoły kwiaty już przekwitają, wobec tego pora zainteresować się nasionami. W 40-80 malutkich strączkach znajduje się po kilka jasnych serduszkowatych nasion. Można je gotować lub zmielić na mąkę i dodawać do wypieku chleba. W wersji survivalowej zmieszać z wodą na papkę i piec podpłomyki na rozgrzanych kamieniach. W wersji luksusowej użyć do omletu: Racuchy z nasion koniczyny.
Warto zachować część nasion na zimę i wyhodować z nich wartościowe kiełki, o łagodnym smaku, tak jak z lucerny.

Pozdrawiam Gosia – Trochę Inna Cukiernia

Gosia K-D

Autorka książek kulinarnych o roślinach jadalnych: "Pyszne chwasty", "Jadalne kwiaty", "Smakowite drzewa", "Różane przepisy".
Laureatka AIG Prix Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej.
Doktor biochemii, wykładowca akademicki.

Back To Top