Koniczyna biała.
Koniczyna biała, inaczej rozesłana (Trifolium repens) (informacje o koniczynie czerwonej znajdziecie pod nr 41) – jadalne są wszystkie części rośliny. Listki zawierają sporo białka, jak na roślinę zielną, po ugotowaniu są bardzo pożywne. Uwielbiane przez pszczoły kwiaty już przekwitają, wobec tego pora zainteresować się nasionami. W 40-80 malutkich strączkach znajduje się po kilka jasnych serduszkowatych nasion. Można je gotować lub zmielić na mąkę i dodawać do wypieku chleba. W wersji survivalowej zmieszać z wodą na papkę i piec podpłomyki na rozgrzanych kamieniach. W wersji luksusowej użyć do omletu: Racuchy z nasion koniczyny.
Warto zachować część nasion na zimę i wyhodować z nich wartościowe kiełki, o łagodnym smaku, tak jak z lucerny.
Pozdrawiam Gosia – Trochę Inna Cukiernia