skip to Main Content
Liście Fiołka

Liście fiołka

Wszystkie fiołki (Viola) oprócz kwiatów mają jadalne również liście. Na zdjęciu jest fiołek leśny.

Listki fiołka są delikatne, lekko śluzowate. Im młodsze, tym smaczniejsze. Można je zjadać na surowo lub przyrządzać na ciepło.

Herbatka z ziela fiołków jest bardzo dobra na kaszel, działa łagodząco i lekko wykrztuśnie, poza tym liście fiołków mają mnóstwo witaminy C.

Sałatka z listków fiołka

Herbatka z fiołków i listków fiołka

Dzika jajecznica

Pozdrawiam
Gosia

Gosia K-D

Autorka książek kulinarnych o roślinach jadalnych: "Pyszne chwasty", "Jadalne kwiaty", "Smakowite drzewa", "Różane przepisy".
Laureatka AIG Prix Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej.
Doktor biochemii, wykładowca akademicki.

Back To Top