skip to Main Content
Fiołek Biały

Fiołek biały

Fiołek biały (Viola alba) – kuzyn fiołka wonnego. Kwiaty ma charakterystyczne dla fiołków: grzbieciste, tylko że białe z żółtym słupkiem. Liście o nasadzie głębokosercowatej są bardziej gufrowane niż u fiołka wonnego i bardziej matowe, owłosione, a ich ogonki lekko płożą.

Białe fiołki pachną nieco słabiej niż ich fioletowi bracia, ale są również całkiem smaczne. Ja zazwyczaj przetrzebiam populację „białasów”, żeby nie zabierały miejsca moim ukochanym fioletowym fiołkom wonnym, ale przecież nie można marnować plonu 😉

Fiołki białe mogą tworzyć mieszańce z innymi gatunkami.

Przepisy z fiołkami białymi:

Dżem z białych fiołków

Syrop z białych fiołków

Biała fiołeniada

Kanapki z fiołkami w TVN

Pozdrawiam
Gosia

Gosia K-D

Autorka książek kulinarnych o roślinach jadalnych: "Pyszne chwasty", "Jadalne kwiaty", "Smakowite drzewa", "Różane przepisy".
Laureatka AIG Prix Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej.
Doktor biochemii, wykładowca akademicki.

Back To Top