skip to Main Content
Magnolia – Jadalne Kwiaty

Magnolia – jadalne kwiaty

Magnolie (Magnolia) to krzewy lub drzewa o bardzo starych ewolucyjnie kwiatach. Znaleziono skamieniałości kwiatów magnolii sprzed 20 milionów lat, a rodzaj magnoliowatych pojawił się około 95 mln lat temu. Kwiaty przystosowane są do zapylania przez chrząszcze. Płatki i części generatywne ułożone są spiralnie, nie ma podziału na koronę i działki kielicha. U większości gatunków kwiaty pojawiają się przed liśćmi, pod koniec kwietnia lub w maju.

Magnolie w stanie dzikim występują w Azji Wschodniej oraz w obu Amerykach.

Magnolie zawierają m.in. magnolol, honokiol, 4-O-metylohonokiol i obowatol. Są stosowane w medycynie Chińskiej. Mają działanie przeciwbakteryjne. Podobno magnolie są silnym afrodyzjakiem…

Udało mi się znaleźć informacje o jadaniu przez Azjatów płatków magnolii nagiej, japońskiej i wielkokwiatowej. Liści magnolii używa się jako talerzy.

Płatki magnolii są  chrupiące. Nie można ich używać w dużych ilościach, bardziej jako przyprawę niż główny składnik dania, ponieważ mają bardzo intensywny smak. A magnolie smakują tak, jak pachną – dziwnie i odurzająco.

Płatki magnolii można marynować (tutaj jest przepis) albo zrobić lody magnoliowe lub np smażyć w cieście naleśnikowym.

Pozdrawiam
Gosia z Trochę Innej Cukierni

Gosia K-D

Autorka książek kulinarnych o roślinach jadalnych: "Pyszne chwasty", "Jadalne kwiaty", "Smakowite drzewa", "Różane przepisy".
Laureatka AIG Prix Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej.
Doktor biochemii, wykładowca akademicki.

Back To Top