skip to Main Content
Malwa Czarna – Przyjaciółka Kobiet

Malwa czarna – przyjaciółka kobiet

Z czym się Wam kojarzy ogródek babci? Bo mnie między innymi z pięknymi malwami, które wprowadzają sielski klimat i przywołują wspomnienia dzieciństwa na wsi…

Malva (Alcea rosea) jest uprawiana już od czasów starożytnej Grecji i Rzymu. W przydomowych ogródkach można podziwiać jej różne odmiany. Za najbardziej wartościową uważa się odmianę czarną –  Alcea rosea var Nigra. Ze względu na piękne, ciemnobrunatne kwiaty, zwana jest czarną różą. Jest to kuzynka skromnego ślazu dzikiego i prawoślazu.

Czy wiecie, że malwa czarna nie tylko pięknie wygląda, ma  także wiele właściwości leczniczych?

Głównym jej składnikiem jest śluz, który ma działanie łagodzące, nawilżające i przeciwzapalne. Napar z kwiatów możesz zastosować w przypadku bólu gadła, chrypki czy suchego kaszlu. Nie musisz od razu sięgać po apteczny syrop prawoślazowy o podobnych właściwościach.

Malwa złagodzi także podrażnienie błony śluzowej przełyku i żołądka, ochroni ją przed nadmiarem kwasu solnego.

Śluz jest także wspaniałym surowcem do zastosowań kosmetycznych – nawilża skórę, łagodzi podrażnienia i stany zapalne. Nawilża w przypadku stanów zapalnych oczu czy zmęczeniu spowodowanym długą pracą przy komputerze. Płukanka z kwiatów nada przesuszonym włosom elastyczności.

Drugim ważnym składnikiem malwy są antocyjany. Te ciemne barwniki roślinne mają niesamowite właściwości zdrowotne – przede wszystkim walczą z wolnymi rodnikami przyspieszającymi starzenie się. Zawarte w malwie antocyjany wraz z flawonoidami wzmacniają naczynia krwionośne i ułatwiają krążenie. Z tego powodu jest ona wskazana dla osób z pękającymi naczynkami o wrażliwej, zaczerwienionej skórze. W tym celu stosujemy ją zarówno wewnętrznie jak i zewnętrznie do przemywania skóry lub jako dodatek do kremu.

Malwa jest szczególnie polecana kobietom, ponieważ reguluje miesiączkowanie i jest wskazana przy PMS i w menopauzie.

Kwiaty mają także zastosowanie kulinarne. Można je dodawać do deserów i lodów. Głęboki kolor kwiatów jest wykorzystywany do barwienia wina i innych przetworów. Można je także kandyzować lub zjeść po prostu jako sałatkę i popić malwową herbatką.

Ola Zachwycona Naturą

Back To Top