skip to Main Content
Na Jesienny Ból Gardła I Chandrę – Napar Z Tymianku Z Miodem

Na jesienny ból gardła i chandrę – napar z tymianku z miodem

Za oknem pogoda nie rozpieszcza – brak słońca, ciągle mży albo wieje… Wracacie przemarznięci lub przemoczeni do domu.  Wtedy łatwo o ból gardła, przeziębienie i ogólnie niezbyt przyjemne samopoczucie. To jest dobry moment, aby przypomnieć sobie o przyprawie z kuchennej szuflady – o tymianku pospolitym (Thymus vulgaris).

Na pewno znacie popularne syropy z apteki, których składnikiem działającym jest wyciąg z tymianku. Mają one swoje wady – syrop zawiera sporą ilość cukru lub, co gorsza, syropu glukozowo – fruktozowego. A przecież my sami łatwo możemy sporządzić zdrowy zamiennik „kupnego syropu”.

Tymianek działa bakteriobójczo i wykrztuśnie, pobudza trawienie, a także lekko uspokaja. Czego chcieć więcej?

Naparem z tymianku można płukać obolałe gardło, jednak nie każdy lubi tę czynność. Dziś proponuję Wam coś przyjemniejszego – smaczny i aromatyczny wywar z tymianku słodzony łyżeczką miodu lipowego.

Co będzie Ci potrzebne:

1 łyżka suszonego tymianku

1-2 szklanki wody

1 łyżeczka miodu

Wykonanie:

Można zrobić napar tymiankowy – czyli zalać ziele gorącą wodą i poczekać do naparzenia. Ja Wam proponuję jednak zrobić wywar, bo gałązki tymianku są dość twarde. W tym wypadku zalewamy roślinkę zimną wodą, zagotowujemy i gotujemy jeszcze przez 5 minut. Następnie aromatyczny wywar przecedzamy do filiżanki. Jak troszkę przestygnie możemy dodać łyżeczkę miodu, najlepiej lipowego.  Wykazuje on lekkie działanie napotne, odkażające i uspokajające. Poza tym razem smakują wyśmienicie, więc miód lipowy i tymianek to dobrana para na jesienne wieczory.

Ola Zachwycona Naturą

Back To Top