skip to Main Content
Gałka Muszkatołowa – Ogranicz Apetyt Na Słodkie

Gałka muszkatołowa – ogranicz apetyt na słodkie

W epoce Średniowiecza gałka muszkatołowa stanowiła remedium na zarazę i stosowano ją w formie kadzidła, lekarstw i kosmetyków. Dostawcami gałki byli arabscy kupcy –  przez wieki skrywali tajemnicę pochodzenia surowca. Dopiero w epoce Wielkich Odkryć Geograficznych Portugalczycy odkryli porośnięte muszkatołowcem wyspy Banda (Moluki, Wysp Korzenne). Zaczęło się szaleństwo grabieży, mordów i oszustw – ciemna strona epoki kolonialnej.

Kiedy dzisiaj piję herbatkę z osnówki gałki muszkatołowej, wyobraźnia podpowiada mi sceny jak z filmów pirackich. Zadziwiające, jak wielką rolę w gospodarce odgrywały kiedyś przyprawy. Dziwi mnie jeszcze bardziej, jak szybko wiedza o leczniczym potencjale przypraw uległa zapomnieniu, przygnieciona stosami pigułek.

Zajrzyj też do akcji uwolnij goździki – przyłącz się i korzystaj

Gałka muszkatołowa i osnówka gałki muszkatołowej (inaczej kwiat muszkatołowca) mogą być stosowane zamiennie. Substancją aktywną surowca jest olejek eteryczny. Gałka ma wyraźny wpływ na układ pokarmowy i układ nerwowy, a przedawkowana może mieć działanie halucynogenne.

Jak korzystać z gałki muszkatołowej?

  1. napar z osnówki gałki muszkatołowej: jedną osnówkę gałki muszkatołowej pokrusz i zalej gorącą wodą, zostaw pod przykryciem na kilka minut. Pij po kilka łyków. Działanie: początkowo uspokajające, rozgrzewające i nasenne – to dlatego  napar z gałki jest często zalecany przy problemach z zasypianiem. Początkowo wzrasta wydzielanie soków trawiennych i apetyt. Jednak po pewnym czasie po spożyciu następuje wzmożone wydzielanie serotoniny, czyli ważnego neuroprzekaźnika. Niedobór serotoniny  skutkuje m.in. niepohamowanym apetytem na słodkie i przewlekłym zmęczeniem. Po herbatce z gałki zmęczenie mija,  węglowodany tracą urok, kawa okazuje się zbędna (do pewnego stopnia).
  2. niski poziom serotoniny może być przyczyną depresji, gałka to  naturalny środek antydepresyjny (stosuj napary, doprawiaj potrawy i używaj olejku eterycznego gałki muszkatołowej)
  3. napar z gałki lub osnówki gałki pij po obfitym posiłku, jeśli czujesz ucisk w żołądku – gałka dział rozkurczowo na układ trawienny, znosi kolkę żołądkową, poprawia perystaltykę jelit,
  4. sproszkowaną gałkę muszkatołową 1-2g na łyżeczce miodu zażywaj przy biegunce – gałka to tradycyjny środek przeciwbiegunkowy w Ayurvedzie, działanie potwierdzone badaniami
  5. sproszkowaną gałkę lub pokruszoną osnówkę gałki dodawaj do dań na gorąco, to  poprawi trawienie tłuszczów (również mleka),
  6. osnówka gałki nadaje potrawom zapach znany z… parówek (ponieważ producenci parówek stosują ten surowiec jako aromat spożywczy)

Gałka muszkatołowa – jeszcze więcej właściwości leczniczych

Napar z osnówki gałki muszkatołowej ma działanie wiatropędnie.

W medycynie ludowej to środek przeciwbólowy, przeciwwymiotny i znoszący gorączkę.

Paracelsus zalecał olej z gałki muszkatołowej przy problemach z układem moczowym, zaburzeniach miesiączkowania, przeciw wymiotom i na kamicę nerkową. Lonicerus i Matthiolus stosowali gałkę muszkatołową jako środek ściągający, żołądkowy, moczopędny, poprawiający trawienie. Madaus zaleca gałkę przy problemach na granicy układu nerwowego i pokarmowego (niechęć do jedzenia na tle lęków, histerii, słaby apetyt).

Gałka muszkatołowa może być również wykorzystywana przy impotencji, astmie, problemach z układem moczowym (parcie na mocz), ma działanie  rozgrzewające i moczopędne.

Zewnętrznie stosuje się maść z gałki ze spirytusem przy bólach, reumatyzmie.

Olejek eteryczny z gałki muszkatołowej i osnówki mają silne działanie rozkurczowe, dlatego wcierane w podbrzusze skutecznie pomagają przy bolesnych miesiączkach. Uwaga – olejek należy najpierw rozcieńczyć w oleju bazowym!

Gałka muszkatołowa, osnówka gałki muszkatołowej – czym to się różni?

Gałka muszkatołowa to nasiono drzewa Myristica fragrans  czyli muszkatołowca korzennego. Drzewo to lubi ciepły klimat, osiąga wzrost 20-25m, plony pozyskiwać można 3 razy w roku. Jeśli chcesz pozyskać gałkę muszkatołową, zrób tak

1.zbierz owoce muszkatołowca – mają kształt małych gruszek i po dojrzeniu otwierają się na pół, odsłaniając orzech, owinięty czerwonym, błyszczącym elementem. Wyjmij orzech, a z owoców wytłocz sok lub zrób dżem.

2. orzech owinięty jest czerwoną osnówką, zwaną mace lub kwiatem muszkatołowca – włóż orzechy do pojemnika z wodą na pół godziny, wtedy łatwo zdejmiesz osnówkę. Osnówkę ususz starannie. Zawiera do 15% olejku eterycznego, w czasie suszenie zmieni kolor na karmelowy.

3. wysusz orzechy, rozbij skorupki i wyjmij nasiono – to gałka muszkatołowa. W przekroju marmurkowa, ciemne miejsca to przewody olejowe – z tych nasion można tłoczyć olej (dokładniej masło). Zawartość oleju tłustego w nasionach gałki to 30-40%, plus olejek eteryczny do 10%.

O tym, że Nowy Jork kupuje się za gałkę muszkatołową

W 1664 roku Holendrzy wymienili się z Anglikami na wyspy – w zamian za porośniętą muszkatołowcem wyspę Run, oddali Nowy Amsterdam, wyspę, na której zbudowano Nowy York.

1 gałka waży około 4gr, zalecana dawka dla osoby dorosłej to 1-2g dziennie, a najlepiej dostosować dawkę do swoich potrzeb. Nadmiar spowoduje m.in.nerwowość, odwodnienie. Gałka stosowana była jako środek poronny, to nie jest przyprawa dla kobiet w ciąży, karmiących mam i dzieci.

Myristica fragrans Houtt (Myristicaceae) – muszkatołowiec wonny w fitoterapii dr. Henryk Różański

Remington and Wood, 1918: the US Dispensatory.
Lehrbuch der Biologischen Heilmittel, Madaus, 1938.

 

 

Back To Top