">
green tomatoes

Zielone pomidory

Zielone pomidory, czyli niedojrzałe owoce pomidora ogrodowego Lycopersicon esculentum. Najbardziej znane są jako smażone, panierowane plasterki z powieści Fannie Flagg lub filmu Jona Avneta. Są obecnie popularne odmiany pomidorów, które dojrzewają na zielony kolor np.: zielona zebra, jednak one nie budzą tylu emocji jak niedojrzałe pomidory. Mówi się, że zielone pomidory zawierają trującą solaninę, glikoalkaloid obecny w roślinach psiankowatych. Tylko, że zielone pomidory nie są trujące, ponieważ zielone pomidory nie zawierają solaniny tylko tomatynę. Dokładnie kwestia solaniny i tomatyny opisana jest TUTAJ.

Niedojrzałe pomidory można zbierać przez całe lato, w miarę formowania się nowych owoców. Na jesieni warto je pozbierać i wykorzystać, bo na grządkach nie zdążą już dojrzeć. Zielone pomidory mają bardzo ciekawy smak i można je przyrządzać na wiele sposobów, a nawet jeść na surowo, podobnie jak liście pomidora.

Zielone pomidory przepisy:

Konfitura z zielonych pomidorów

Chłodnik z zielonych pomidorów

Sos z zielonych pomidorów i miechunki

Surówka z zielonych pomidorów i fioletowej papryki

Zielone pomidory
11 głosów, średnia: 5.00 (wynik: 99%)