skip to Main Content
Koniczyna Czerwona

Koniczyna czerwona

Koniczyna łąkowa, czyli czerwona (Trifolium pratense L.) – dzieci uwielbiają wysysać nektar z jej rurkowatych kwiatów. Jadalne są wszystkie części rośliny. Korzenie można ugotować, liście podawać jak szpinak lub dodawać do ryżu albo ziemniaków. Na surowo są raczej ciężkostrawne, ale ugotowane liście są pożywne ze względu na sporą zawartość białka (jak na roślinę zielną). Ze słodkich główkowatych kwiatostanów można przygotowywać napary i przetwory, np. galaretkę:
Galaretka z koniczyny

A listki dodać do sałatki:
Sałatka z chwastów

Lub dodać do risotto:
Dzikie risotto z koniczyną

Pozdrawiam z Trochę Innej Cukierni
Gosia

Gosia K-D

Autorka książek kulinarnych o roślinach jadalnych: "Pyszne chwasty", "Jadalne kwiaty", "Smakowite drzewa", "Różane przepisy".
Laureatka AIG Prix Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej.
Doktor biochemii, wykładowca akademicki.

Back To Top