skip to Main Content
Wiśnia Japońska Sakura

Wiśnia japońska Sakura

Wiśnia japońska (jap. sakura) – to drzewo ozdobne, uwielbiane w Japonii. Występuje w licznych odmianach o kwiatach pełnych lub prostych o różnym natężeniu różu. Co roku świętuje się kwitnienie sakury bardzo radosnym i rodzinnym świętem Hanami (z jap. oglądanie kwiatów). Jednak nawet Japończycy rozmiłowani w dziwnych smakach, pogardzili małymi i gorzkimi owocami sakury, odstępując je ptakom. Znaleźli za to zastosowanie kulinarne dla liści i kwiatów. Marynowane w occie śliwkowym i osolone liście lub kwiaty sakury są dodatkiem do słodyczy i dań wytrawnych.
http://cukierniczekreacje.blox.pl/2013/05/Ciasteczka-z-kwiatem-wisni.html
http://www.kuchniokracja.hanami.pl/index.php/shio-zakura-marynowane-kwiaty-wisni/

Gosia K-D

Autorka książek kulinarnych o roślinach jadalnych: "Pyszne chwasty", "Jadalne kwiaty", "Smakowite drzewa", "Różane przepisy".
Laureatka AIG Prix Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej.
Doktor biochemii, wykładowca akademicki.

Back To Top