skip to Main Content
Aronia – Cierpki Skarb

Aronia – cierpki skarb

Wytwarza piękne, prawie czarne jagody, ale ludzie nie lubią jej cierpkiego smaku. Dlatego w pobliskim sklepie na pytanie „Czy jest aronia” można usłyszeć, że nie ma, bo nikt jej nie kupuje. A szkoda, bo ta niedoceniana roślina posiada wielkie moce. Jej czarnogranatowe barwniki, zwane antocyjanami, uszczelniają naczynia krwionośne, dzięki czemu są wskazane w miażdżycy i cukrzycy, a także pękających, kruchych i poszerzonych naczynkach krwionośnych, zwanych „pajączkami”.

Obniżają nadmierne ciśnienie krwi oraz podwyższony poziom cukru.

Antocyjany aronii przyjdą z pomocą, jeżeli pogarsza Ci się wzrok albo gdy spędzasz dużo czasu przed monitorem. Ułatwią także widzenie po zmroku, więc są polecane dla kierowców.

Aronia to jeden z najsilniejszych wymiataczy wolnych rodników – agresywnych cząstek obwinianych za powstawanie nowotworów i przedwczesnego starzenia się.

Zawarte w niej antocyjany zapobiegają nowotworom, odchudzają i odmładzają. Chronią przed promieniowaniem UV i fotostarzeniem. Czego chcieć więcej?

Ale jej zalety na antocyjanach się nie kończą! Owoce aronii zawierają także bogactwo flawonoidów, witamin i minerałów. Są jednym z najcenniejszych źródeł witamin C i E, witamin z grupy B, kwasu foliowego oraz biopierwiastków, takich jak cynk, magnez, potas i żelazo.

Wyciąg z owoców aronii wykorzystany został w preparacie przeznaczonym dla kobiet w ciąży i karmiących, do stosowania przeciwko objawom przeziębienia.

Dodatkową zaletą aronii jest to, że jest łatwa w uprawie i w dużym stopniu odporna na szkodniki, więc nie wymaga użycia pestycydów. Dzięki temu mamy szansę z dużym prawdopodobieństwem zdobyć towar ekologiczny, w bardzo niskiej cenie.

Następnym razem, jak odmówisz zjedzenia aronii, ze względu na jej cierpkość, zastanów się ile możesz dzięki niej zyskać. A smak możesz poprawić poprzez mrożenie – wtedy gorycz znika! Czasami owoce doczekują na krzaczkach do grudnia, wtedy po prostu są słodkie, ale zazwyczaj ptaki zdążą je wyjeść.

Warto zaprzyjaźnić się ze szklaneczką soku aroniowego lub innymi przetworami z niej otrzymanymi, a w sezonie z surowymi owocami.

Jeżeli zaciekawiły Cię niezwykłe właściwości aronii zapraszam do wpisu o związkach, którym w większości zawdzięcza ona swe działanie – Antocyjanom– ciemnym barwnikom roślinnym o wybitnych właściwościach zdrowotnych.

Ola Zachwycona Naturą

Back To Top