skip to Main Content
Jasnota – „głucha Pokrzywa”

Jasnota – „głucha pokrzywa”

Patrzysz, podchodzisz, wydaje Ci się, że to pokrzywa – dotykasz, a ona nie parzy? Oprócz tego pośród liści możesz dostrzec białokremowe kwiaty. To jasnota biała (Lamium album) zwana też „głuchą pokrzywą” oraz „białą pokrzywą” (White Dead Nettle). Cenię sobie tę roślinę, bo jest taka łatwo dostępna, kwitnie od wiosny do jesieni, szczególnie intensywnie w maju. Lubi towarzystwo człowieka. Rośnie przy drogach, płotach oraz na nieużytkach, więc łatwo ją zdobyć. Pochodzi z Europy, Wschodniej Azji i Północnej Afryki.

Jasnota biała posiada imponującą różnorodność fitozwiązków, zawiera między innymi: saponiny triterpenowe, śluzy, garbniki, kwasy fenolowe, irydoidy, flawonoidy (w tym flawonole: rutynę, kwercetynę, kemferol oraz flawony) Od wieków była stosowana w różnych dolegliwościach np przez św. Hildegardę jako „zioło ocieplające”.

Obecnie najczęściej jasnota traktowana jest jako „zioło kobiece”, gdyż sprawdza się przy wielu kobiecych dolegliwościach: bolesnych lub nieregularnych miesiączkach, krwotokach, w upławach – tu można stosować wewnętrznie i zewnętrznie – płukanki lub nasiadówki, zaburzeniach hormonalnych.

Działa wykrztuśnie w zapaleniach układu oddechowego oraz przeciwbakteryjnie. Pod postacią herbatki pomaga przy mokrym kaszlu.

Dzięki garbnikom ma działanie ściagające skórę i błony śłuzowe a także przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, dlatego można ją pić w przypadku bólu gardła i zakażeń układu oddechowego, a stosowana zewnętrznie pomaga goić rany, żylaki i hemoroidy. Przy podrażnieniach skóry można ją zastosować w szamponach, płynach do kąpieli lub płukankach.

Posiada także działanie uspokajające.

Jest to roślina jadalna, a jej liście można dodać do sałatki lub spożyć na ciepło jak szpinak.

Korzeń jasnoty także jest jadalny (Lamii radix) można zbierać na jesieni lub na wiosnę. Ma działanie wykrztuśne, moczopędne i napotne, a także uspokajające i nasenne, jak cała roślina. Korzeń suszy się w otwartym piekarniku nagrzanym uprzednio do temperatury 60 st.

Oprócz jasnoty białej w Polsce występuje kilka gatunków, m. in. plamista i purpurowa. Mają one podobne składniki, więc mogą być używane zamiennnie.

Ola Zachwycona Naturą

 

Back To Top