skip to Main Content
Groszek Bulwiasty

Groszek bulwiasty

Groszek bulwiasty (Lathyrus tuberosus) – roślina z rodziny bobowatych. Kwitnie w lecie na piękny, intensywny purpurowo-różowy kolor. Motylkowe kwiaty zebrane w grona przeobrażają się w strączki z gładkimi nasionami.

Największym skarbem groszku są bulwki korzeniowe ukryte około 30 cm pod ziemią. Zasobne w skrobię bulwy zazwyczaj są małe, ale mogą mieć nawet 5 cm długości i średnicę 3 cm. Czarna skórka jest dość gruba, okrywa zupełnie biały miąższ. Naprawdę smaczny! Lekko słodki, po ugotowaniu zwarty, nie mączysty. Moja córka uwielbia bulwy groszku i nazywa je czarnymi ziemniaczkami. To zdecydowanie jedne z najsmaczniejszych organów spichrzowych, jakie jadłam.

Zdjęcie kwiatów groszku pochodzi z Wikipedii, niestety w tym roku znane mi stanowiska były wyjątkowo zacięcie koszone.

Pozdrawiam z Trochę Innej Cukierni
Gosia

Gosia K-D

Autorka książek kulinarnych o roślinach jadalnych: "Pyszne chwasty", "Jadalne kwiaty", "Smakowite drzewa", "Różane przepisy".
Laureatka AIG Prix Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej.
Doktor biochemii, wykładowca akademicki.

Back To Top