skip to Main Content
Marchewnik Anyżowy

Marchewnik anyżowy

Marchewnik anyżowy, anyżowaty, wonny (Myrrhis odorata) – przedstawiciel rodziny baldaszkowatych, czyli selerowatych. W tej rodzinie łatwo o pomyłkę roślin jadalnych z trującymi, ale w przypadku marchewnika to niemożliwe. Bezbłędnie można go zidentyfikować po zapachu – anyżowym, słodkim, bardzo silnym.

Jako przyprawy można używać wszystkich części marchewnika: liści, korzeni, kwiatów i nasion. Nasiona są najsmaczniejsze, kiedy są jeszcze niedojrzałe i mięsiste. Liście mają silnie alkalizujące działanie, więc łagodzą kwaśny smak bez używania ogromnych ilości cukru. Tutaj znajdziecie przykładowy przepis z marchewnikiem KLIK.

W celach zdrowotnych marchewnik jest używany jako środek regulujący trawienie.

Pozdrawiam z Trochę Innej Cukierni
Gosia

This Post Has One Comment
  1. Chętnie bym się z Tobą wybrała na tego marchewnika, bo samodzielnie nie udało mi się go spotkać. Brzmi cudnie, bo ja bardzo lubię anyż.

Comments are closed.

Gosia K-D

Autorka książek kulinarnych o roślinach jadalnych: "Pyszne chwasty", "Jadalne kwiaty", "Smakowite drzewa", "Różane przepisy".
Laureatka AIG Prix Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej.
Doktor biochemii, wykładowca akademicki.

Back To Top