">
marchewnik

Marchewnik anyżowy

Marchewnik anyżowy, anyżowaty, wonny (Myrrhis odorata) – przedstawiciel rodziny baldaszkowatych, czyli selerowatych. W tej rodzinie łatwo o pomyłkę roślin jadalnych z trującymi, ale w przypadku marchewnika to niemożliwe. Bezbłędnie można go zidentyfikować po zapachu – anyżowym, słodkim, bardzo silnym.

Jako przyprawy można używać wszystkich części marchewnika: liści, korzeni, kwiatów i nasion. Nasiona są najsmaczniejsze, kiedy są jeszcze niedojrzałe i mięsiste. Liście mają silnie alkalizujące działanie, więc łagodzą kwaśny smak bez używania ogromnych ilości cukru. Tutaj znajdziecie przykładowy przepis z marchewnikiem KLIK.

W celach zdrowotnych marchewnik jest używany jako środek regulujący trawienie.

Pozdrawiam z Trochę Innej Cukierni
Gosia

Marchewnik anyżowy
9 głosów, średnia: 4.89 (wynik: 97%)