skip to Main Content
Ylang-ylang. Zaskakujące Związki Egzotycznych Kwiatów Z Pączkami Topoli I Wiązówką Błotną.

Ylang-ylang. Zaskakujące związki egzotycznych kwiatów z pączkami topoli i wiązówką błotną.

Słodki zapach olejku Ylang-ylang przypomina mi atmosferę sklepów indyjskich. Używany tam w nadmiarze, dla mnie duszący, mdły, aż do bólu głowy,  na długo zniechęcił mnie do zgłębiania tajemnic orientu. Na szczęście nauczyłam się używać olejku w odpowiedni sposób. Teraz tworzę piękne, delikatne kompozycje botanicznych perfum, z serii „białe kwiaty” i inne wspaniałości.

Pewnie już wiesz, że olejek Ylang-ylang (czytaj lang lang) to afrodyzjak i poprawiacz samopoczucia, do stosowania w fazie smutku lub zimowej depresji. To klasyczny opis właściwości. Jednak jeśli  przyjrzysz się ylangowym recepturom, okaże się, że ten olejek bywa używany w preparatach przeciwzapalnych  na bolące stawy i mięśnie. Dlaczego?

Naukową odpowiedź znajdziemy analizując skład biochemiczny takiego olejku. Olejek ylang-ylang zawiera w sobie salicylan metylu i salicylan benzylu. To komponenty znane z olejku golteriowego (tak pachnie również kłącze wiązówki błotnej) i z pączków topoli. Oba te związki to taka naturalna forma aspiryny, stąd właściwości przeciwzapalne olejku.

Zawartość salicylanów w olejku ylang-ylang bywa różna i zależy od klasy olejku. W  olejkach ylang-ylang wysokiej klasy można wręcz wyczuć nuty salicylanu metylu. Takie zjawisko może  rozczarować – salicylan metylu to dla mnie śliczny zapach, ale mam gust nietypowy. Przeważnie ten zapach budzi przykre, medyczne skojarzenia.

Olejek eteryczny ylang-ylang dostępny jest w różnych klasach, a oznaczany jako extra, I, II, III oraz complete. Najdroższy jest olejek extra.

Zawartość salicylanu metylu i salicylanu benzylu w olejku ylang-ylang według Essential oils safety Tissernd & Young druga edycja

Ylang-ylang I Ylang-ylang II Ylang-ylang III
salicylan benzylu 0,3-3,4% 1-3,9% 0,7-2,7%
salicylan metylu 1,7-10,4% 0,6-5,3% 0,4-1,9%

Jak powstają poszczególne klasy olejku Ylang-ylang.

Zbierz kwiaty Ylang-ylang o świcie, umieść w aparacie do destylacji i uruchom aparaturę. Kiedy pojawią się pierwsze krople olejku, zacznij kontrolować czas destylacji i zapach. Po godzinie – dwóch zmień odbieralnik, a  uzyskany olejek oznacz jako extra. Destyluj dalej.

Po upływie kolejnych godzin odstaw pojemnik z olejkiem klasy I, kontynuuj destylację – w kwiatach zawarte jest tak dużo olejku eterycznego, że destylacja trwać może 18-24 godziny. To wyjątkowa sytuacja w świecie olejków eterycznych.

Następnie odstaw pojemnik z klasą II.

Ostatnia porcja olejku to klasa III.

Jak powstaje klasa complete? Olejek complete czyli kompletny według literatury powstaje w wyniku kilkugodzinnego destylowania kwiatów, bez oddzielania poszczególnych frakcji. W praktyce to może wyglądać również w taki sposób, że wytwórca miesza ze sobą różne frakcje, zalegające w magazynie – nie ma jednoznacznie określonych standardów w tej kwestii.

Olejki z pierwszych godzin destylacji składają się z tych komponentów, które najszybciej się ulotniły, z najlżejszych molekuł. Salicylan metylu jest lekki, dlatego zawartość tego składnika spada w klasie II i III.

Im dłużej trwa destylacja, tym więcej w olejku frakcji ciężkich. Salicylan benzylu jest dość ciężki, według przytaczanych danych w klasie II jego zawartość jest najwyższa.

Olejki ylang -ylang z różnych destylacji naprawdę pachną odmienne, choć dla niewprawnego nosa może to nie być aż takie oczywiste.

Salicylan metylu – to znajdziesz w golterii i wiązówce błotnej

Salicylan benzylu – zbierz pączki topoli i zrób maść na bolące mięśnie i stawy! ten wspaniały komponent dostępny jest prosto z drzewa.

Jeśli interesują Cię takie ciekawostki ze świata olejków i roślin, dołącz do grupy Aromastrona na fb.

 

Back To Top