skip to Main Content
Aksamitka Rozpierzchła – Dla Smaku

Aksamitka rozpierzchła – dla smaku

Aksamitka rozpierzchła (Tagetes patula) uroczo nazywana śmierdziuszkiem, to bardzo ciekawy smakowo kwiat. Płatki aksamitek mają intensywny cytrusowy aromat bardzo podobny do skórki grejpfruta. Jej płatkami można aromatyzować sałatki i desery. Dno kwiatowe jest bardzo gorzkie, więc niekoniecznie warto je zjadać.
Aksamitka pochodzi z Meksyku, gdzie przyrządza się z niej tradycyjne ciasteczka. Jadana również w Indiach. Ciekawostką jest, iż w Indiach aksamitki to kwiaty radości używane podczas wesel, natomiast w Meksyku to kwiaty żałobne na Święto Zmarłych.
Płatki aksamitki są bogate w luteinę, żółty barwnik o silnych właściwościach przeciwutleniających.

Przepis na ciasteczka z aksamitkami

Kwiaty aksamitki smażone w cieście

Sałatka z płatkami aksamitki

Pesto z aksamitki

Pozdrawiam
Gosia Trochę Inna Cukiernia

This Post Has One Comment
  1. Nigdy nie zrozumiem nazywania jej śmierdziuszkiem. Zapach może specyficzny, wyrazisty, oryginalny 🙂 Smak idealnie porównany z grejpfrutkiem.
    Luteina w aksamitce to wielki skarb dla oczu. Jak kiedyś miałam TV, to często pojawiały się reklamy luteiny. To wiedzą chyba wszyscy, ile kosztuje i jak działa. A w aksamitce jest za darmo.

Comments are closed.

Gosia K-D

Autorka książek kulinarnych o roślinach jadalnych: "Pyszne chwasty", "Jadalne kwiaty", "Smakowite drzewa", "Różane przepisy".
Laureatka AIG Prix Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej.
Doktor biochemii, wykładowca akademicki.

Back To Top