">
aksamitka

Aksamitka rozpierzchła – dla smaku

Aksamitka rozpierzchła (Tagetes patula) uroczo nazywana śmierdziuszkiem, to bardzo ciekawy smakowo kwiat. Płatki aksamitek mają intensywny cytrusowy aromat bardzo podobny do skórki grejpfruta. Jej płatkami można aromatyzować sałatki i desery. Dno kwiatowe jest bardzo gorzkie, więc niekoniecznie warto je zjadać.
Aksamitka pochodzi z Meksyku, gdzie przyrządza się z niej tradycyjne ciasteczka. Jadana również w Indiach. Ciekawostką jest, iż w Indiach aksamitki to kwiaty radości używane podczas wesel, natomiast w Meksyku to kwiaty żałobne na Święto Zmarłych.
Płatki aksamitki są bogate w luteinę, żółty barwnik o silnych właściwościach przeciwutleniających.

Przepis na ciasteczka z aksamitkami

Kwiaty aksamitki smażone w cieście

Pozdrawiam
Gosia Trochę Inna Cukiernia

Aksamitka rozpierzchła – dla smaku
19 głosów, średnia: 5.00 (wynik: 99%)