skip to Main Content
Babka Lancetowata

Babka lancetowata

Babka lancetowata (Plantago lanceolata) inaczej wąskolistna.

Młode liście babki lancetowatej na surowo są łagodne w smaku i chrupiące. Po ugotowaniu smak jeszcze łagodnieje, ale warto pamiętać o ich posiekaniu. Jadalne są również liście babki zwyczajnej (okrągłolistna, lekarska, jajowata – Plantago major), jednak mają bardzo twarde unerwienie.

Syrop z liści babki jest jednym z najbardziej znanych syropów na kaszel, ma działanie wykrztuśne, łagodzące i bakteriostatyczne.

Przykłady zastosowania liści babki:
Pyszna babka po chińsku

Liście babki smażone w cieście

Smacznego!

 

Gosia K-D

Autorka książek kulinarnych o roślinach jadalnych: "Pyszne chwasty", "Jadalne kwiaty", "Smakowite drzewa", "Różane przepisy".
Laureatka AIG Prix Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej.
Doktor biochemii, wykładowca akademicki.

Back To Top