Owoce maliny – pielęgnacyjna moc owoców.
Owoce maliny właściwej (Rubus Idaeus L.) – kosmetyczny skarb, który z upodobaniem zjadamy. Popularność i dostępność owoców sprzyja przetwarzaniu na soki, desery, nalewki i można tak wymieniać bez końca. Dziś, odrobinę nietypowo – zachęcam żeby maliny potraktować jako produkt kosmetyczny.
W czym tkwi moc malin?
Związkami aktywnymi charakterystycznymi dla owoców maliny są elagotaniny i antocyjany, przy czym w malinie właściwej elagotaniny stanowią dominującą część, nawet 85% zespołu, związków czynnych. 23% to antocyjany, 2 % pozostałe związki (np. flawonoidy, fenolokwasy). Z obecnością wymienionych związków wiąże się aktywność biologiczną i farmakologiczną owoców maliny.
Elagotaniny w środowisku kwaśnym przekształcają się ( w wyniku hydrolizy) w kwas elagowy – dimer kwasu galusowego, klasyka w sprawach ochrony przed utlenianiem. To prawdziwy wymiatacz wolnych rodników, ma silne właściwości zapobiegające niszczeniu kolagenu oraz wystąpieniu reakcji zapalnej kiedy bez głowy oddamy się wypoczywaniu na słońcu (absorbuje promieniowanie UVA i UVB). Ważne, że pochodne kwasu galusowego zawarte są zarówno w miąższu, jak i w nasionach (oleju).
Właściwości kwasu elagowego wykorzystamy stosując w olej z pestek malin (w których koncentrują się elagotaniny):
- naturalny filtr słoneczny
- charakteryzuje się dużą stablinością (nie jełczeje szybko) – bywa używany nawet do stabilizacji innych olejów;
- ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalnie – znakomity do skóry tłustej i trądzikowej, używany aby przyspieszyć gojenie się zmian i regulować pracę gruczołów łojowych.
Jakie jest działanie związków czynnych zawartych w owocach maliny?
- antyoksydacyjne – wzmacniają naturalne systemy chroniące komórki przed działaniem wolnych rodników; ograniczają oksydacyjne uszkodzenia DNA;
- przeciwzapalne – aktywność przeciwzapalna owoców polega na hamowaniu aktywności enzymów stanu zapalnego,
- przeciwbakteryjne – to działanie wiązane jest przede wszystkim z obecnością kwasu elagowego
- przeciwnowotworowe – hamują namnażanie komórek nowotworowych, naukowo udowodniono ich skuteczne działanie w przypadku nowotworu: przełyku, jelita grubego, jamy ustnej – wewnętrzna kosmetyka organizmu!
Jak wykorzystać owoce maliny kosmetycznie?
Pamiętając, że najlepszym sposobem na piękny wygląd jest zdrowe żywienie, zapasy owoców warto zawsze podzielić na dwie porcje: jedną zjeść a drugą spożytkować zewnętrznie.
Maseczka malinowa
Nie potrzeba skomplikowanych receptur aby poczuć odżywcze działanie malin w kosmetykach. Owoce gnieciemy na pulpę, która może stanowić podstawę do przygotowania maseczki. Do uzyskanej z malin masy dodajemy dowolnie, w zależności od upodobań: płatki owsiane (mąkę owsianą), miód, jogurt roślinny lub zwierzęcy (koniecznie naturalny), olej z kiełków pszenicy. Maska będzie miała właściwości odżywcze, ujędrniające, dzięki kwasom owocowym zadziała również delikatnie delikatnie złuszczająco.
Tonik malinowy
W jego prostocie tkwi siła. Świeży sok malinowy konserwuję kwasem mlekowym i używam do skóry tłustej ze skłonnością do wyprysków. Przygotowuję również wersję wymagającą dłuższego czekania – podstawą jest ocet malinowy zmieszany z naparem różanym.
Peeling malinowy
Najwięcej elagotanin jest skupionych w pestkach owoców maliny. Warto o tym pamiętać i zmielone wykorzystać do przygotowania wyciągów do pielęgnacji odmładzającej. Zmielone pestki pozostałe po produkcji ekstraktów, będą doskonałym surowcem do odżywczego peelingu do ciała. Otrzymujemy go poprzez zmieszanie jogurtu naturalnego, oliwy z oliwek, mąki owsianej i pestek malin.