skip to Main Content
Fiołek Motylkowy

Fiołek motylkowy

Fiołek motylkowy (Viola sororia) – pochodzi z Ameryki Północnej, u nas jest rośliną ogrodową. Najbardziej lubi stanowiska w półcieniu, lecz szybko rośnie i w pełnym słońcu. W naszym klimacie w zasadzie nie zawiązuje nasion, jednak szybko rozmnaża się wegetatywnie pochłaniając kolejne trawniki. Moim zdaniem jest upartym natrętem, który zabiera siedliska fiołka wonnego. Często nasiona fiołka motylkowego są sprzedawane pod opisem fiołka wonnego, a w przypadku, gdy spodziewaliśmy się pachnących, ślicznych, fioletowych kwiatków fiołka wonnego, to fiołka amerykańskiego potem ciężko wyplenić.

Kwiaty fiołka motylkowego są dość duże, biało-granatowe, wyraźnie pożyłkowane, całkowicie białe lub ciemnoniebieskie. W odróżnieniu do fiołków wonnych, f. motylkowe pierwsze wypuszczają liście. Kwitną bardzo obficie w maju.

Podobnie jak w przypadku innych fiołków jadalne są liście, kwiaty i korzenie. Młode liście fiołka motylkowego są dość delikatne w smaku. Kwiaty mają znaczenie wyłącznie dekoracyjne, ponieważ są pozbawione zapachu i wyraźnego smaku.

Oprócz pożywienia Indianie Cherokee używali fiołka motylkowego również leczniczo na przeziębienia i bóle głowy. Amerykański botanik Constantine Samuel Rafinesque-Schmaltz w 1830 roku opisywał zastosowania fiołka jako medykamentu na kaszel, ból gardła i zaparcia.

 

Przepis na pstrąga w fiołkach znajdziecie w książce „Pyszne chwasty” Wydawnictwa Pascal.

Pozdrawiam
Gosia z Trochę Innej Cukierni

Gosia K-D

Autorka książek kulinarnych o roślinach jadalnych: "Pyszne chwasty", "Jadalne kwiaty", "Smakowite drzewa", "Różane przepisy".
Laureatka AIG Prix Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej.
Doktor biochemii, wykładowca akademicki.

Back To Top