skip to Main Content

Nasiona kopru – dla zdrowia.

Owoc kopru (Fructus Foeniculi) Zastanawialiście się kiedyś, dlaczego do kiszenia ogórków konieczny jest koper? taki dorodny, z owocami (nasionami). Dla smaku, to wiadomo. Warto jednak zwrócić uwagę na przeciwgnilne i przeciwgrzybiczne właściwości tych owoców. Kiszonka z koprem będzie miała prawidłowy…

Cały artykuł
Arcydzięgiel - Nasiona, Kiedyś Ceniona Przyprawa.

Arcydzięgiel nasiona – dla smaku.

Arcydzięgiel (Angelica archangelica)- nasiona. W XIII wieku arcydzięgiel powszechnie uprawiano w warzywnikach, a nasiona traktowano jako przyjemny element menu. Nic dziwnego, są bardzo aromatyczne i poprawiają trawienie. Według wielu osób komponują się najlepiej z deserami. W mojej kuchni równie często…

Cały artykuł

Przytulia czepna – nasiona.

Przytulia czepna (Galium aparine) - nasiona. Przytulia czepna należy do tej samej rodziny marzanowatych, co kawowiec. Zawiera kofeinę - tak samo jak kawa. Czy taka rekomendacja wystarczy, by rozbudzić w Was żyłkę kawowego testera, i zachęcić do samodzielnego zbierania nasion…

Cały artykuł

Jabłko – dla smaku.

Jabłko (Fructus mali) Owoce jadalne i każdy już o tym wie  W sierpniu zaczyna się sezon na tzw. "jabłka niejadalne", dzikie, czyli za kwaśne, cierpkie i mało soczyste. Jabłka lądują na trawniku, kompoście i w brzuchach dzików. Warto zainteresować się…

Cały artykuł

Przytulia wonna – lody

Jak pachnie przytulia wonna? Jak waniliowe lody jedzone na sianie, stwierdziła kiedyś Inez. A znacie fasolkę tonkę? To taka super modna przyprawa, którą trudno jest gdziekolwiek zdobyć.  Otóż tonka pachnie jak przytulia wonna, za sprawą kumaryny, którą obie zawierają. Lody…

Cały artykuł

Ślaz zaniedbany, dziki

Ślaz zaniedbany - Malva neglecta, oraz ślaz dziki/leśny (Malva sylvestris) występuje na przydrożach i przychaciach, kwitnie od czerwca do sierpnia. Zaniedbany rośnie na 10-40 cm, a dziki na 30-120 cm, często się płożą i rozgałęziają. Wszystkie części rośliny są jadalne,…

Cały artykuł

Smażony kalafior z liśćmi rozchodnikowca

Bukiety kalafiora podsmażyć na tłuszczu z ulubionymi przyprawami (np. curry albo czosnek). Dodać porwane na mniejsze kawałki liście rozchodnikowca. Posolić do smaku. Podać ze świeżymi liśćmi rozchodnikowca, pomidorami, liśćmi i kwiatami nasturcji, szczawiku. Ola domowa

Cały artykuł

Rozchodnikowiec wielki

Rozchodnikowiec wielki,rozchodnik wielki (Hylotelephium telephium, Sedum maximum)to sukulent przede wszystkim znana z ogródków i skalniaków, niektóre jego odmiany występują dziko w Sudetach i Karpatach.Kwitnie na różowo, bordowo, żółtawo lub zielonkawo od lipca-sierpnia do późnej jesieni. Znany wśród górali pienińskich jako…

Cały artykuł

Głąbik krakowski

Głąbik krakowski (Lactuca sativa var. asparagina lub augustana, łoczyga, sałata szparagowa, łodygowa, selerowa, chińska, sałata Karola - jedna z odmian) - wg XIX-wiecznych źródeł był ulubionym warzywem krakowian, uprawianym na żyznych, podmiejskich terenach, popularnym do lat 60-tych ubiegłego wieku. Fenomen…

Cały artykuł
Back To Top